Ένα εμφύτευμα στο μέγεθος νυχιού, που καθοδηγεί τα ανοσοκύτταρα να εξοντώσουν τα καρκινικά κύτταρα, ξεκίνησε να δοκιμάζεται σε ανθρώπους, με τους επιστήμονες να ελπίζουν πως θα φέρει επανάσταση στη θεραπεία του μελανώματος, της πιο θανατηφόρας μορφής καρκίνου του δέρματος.
Το νέο εμβόλιο, που είναι από τα πιο πρωτοπόρα αντικαρκινικά εμβόλια σε ανάπτυξη, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη θεραπεία και άλλων μορφών καρκίνου.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ δοκίμασαν για πρώτη φορά τοεμφυτεύσιμο εμβόλιο σε ποντίκια με καρκίνο πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά τώρα κατάφεραν να τελειοποιήσουν την τεχνική τους και να λάβουν έγκριση προκειμένου να προχωρήσουν στις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.
Οι δοκιμές στα ποντίκια έδειξαν ότι τα μισά από αυτά που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου, παρουσίασαν πλήρη υποχώρηση των καρκινικών τους όγκων.
Το εμφύτευμα λειτουργεί όπως τα περισσότερα εμβόλια:
Βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει και να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα. Πρόκειται για έναν δίσκο από πολυμερές υλικό, που εισάγεται κάτω από το δέρμα του ασθενούς και αναλαμβάνει να αναπρογραμματίσει επί τόπου τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματός του.
Η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών στους ανθρώπους για να αξιολογηθεί η ασφάλεια του εμβολίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015, επομένως θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ακόμα μέχρις ότου η τεχνική θεωρηθεί αξιόπιστη και χορηγηθεί σε ασθενείς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου