Μια διαφορετική πίτα με βλίτα, κρεμμύδια, ρύζι και ντομάτες είναι η σημερινή μας πρόταση. Ελαφριά και γευστική, άκρως καλοκαιρινή!
Υλικά:
1 πακέτο φύλλο για πίτες
ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
λίγο σουσάμι για το ψήσιμο
για τη γέμιση:
1 φλιτζάνι ρύζι
½ κιλό βλίτα
2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
3 κρεμμύδια μεγάλα τριμμένα στον τρίφτη
2 ντομάτες μεγάλες τριμμένες στον τρίφτη
Αλάτι
Εκτέλεση:
Μουσκεύετε το ρύζι σε αλατισμένο νερό για μισή ώρα. Πλένετε, στραγγίζετε, καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα βλίτα. Τα τρίβετε με αλάτι να μαραθούν και τα αφήνετε να στραγγίσουν καλά σε σουρωτήρι.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα τριμμένα κρεμμύδια μέχρι να γυαλίσουν και τα αφήνετε στην άκρη. Όταν κρυώσουν, ανακατεύετε αυτά και το λάδι τους με τα βλίτα, το ρύζι και τις τριμμένες ντομάτες. Αλατοπιπερώνετε.
Απλώνετε σε λαδωμένο ταψί τα μισά φύλλα αλείφοντάς τα ένα ένα με ελαιόλαδο και αφήνοντας να εξέχουν από τριγύρω. Στρώνετε από πάνω τη γέμιση, φέρνετε τις άκρες των κάτω φύλλων πάνω από τη γέμιση, σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντάς τα επίσης ένα προς ένα και κόβετε με ψαλίδι ότι εξέχει από τριγύρω.
Αλείφετε την επιφάνεια της πίτας με λάδι και πασπαλίζετε με σουσάμι. Τη χαράζετε σε μερίδες μέχρι κάτω και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Σερβίρετε την πίτα χλιαρή ή και κρύα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου