Μπορείς να δημιουργήσεις ένα θαυμάσιο γαστριμαργικό γεύμα μετά από μια κουραστική μέρα και μέσα σε μόνο μισή ώρα;
Με τις συνταγές αυτές θα ετοιμάσεις γρήγορα, χορταστικά και εκλεπτυσμένα γεύματα με κουσκούς, σπανάκι, μανιτάρια και κοτόπουλο.
Έτσι, το μαγείρεμα θα πάψει να μοιάζει με αγγαρεία και θα γίνει ένας χαλαρωτικός τρόπος για να τελειώσεις τη μέρα σου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσεις τελικά, θα είναι το ποιος θα πλύνει τα πιάτα!
Κουσκούς από σιτάρι ολικής αλέσεως
Πώς θα μπορούσε να μη σου αρέσει ένα ζυμαρικό που απλώς χρειάζεται να μουλιάσει αντί να σιγοβράσει στην κουζίνα;
Σε ένα μπολ βάλε 1 φλιτζάνι κουσκούς, πρόσθεσε μόνο 1 1/2 φλιτζάνι βραστό νερό και σκέπασέ το με ένα πιάτο για 30 λεπτά.
Μετάτρεψέ το σε κυρίως πιάτο συνδυάζοντάς το με φασόλια, λαχανικά και καβουρδισμένα καρύδια. Μπορείς να το φτιάξεις εκ των προτέρων – διατηρείται στο ψυγείο για τρεις ημέρες σε αεροστεγές δοχείο. Ξαναζέστανέ το στο φούρνο μικροκυμάτων.
Παγωμένο σπανάκι
Απόψυξε το σπανάκι σε ένα σουρωτήρι κάτω από τη βρύση με ζεστό νερό.
Στράγγιξε το νερό και πολτοποίησε το σπανάκι ρίχνοντας και λίγο ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών για να φτιάξεις μια γρήγορη σούπα ή ανακάτεψέ το με ρύζι, σοταρισμένα κρεμμύδια και θρυμματισμένο τυρί φέτα.
Για ένα τέλειο συνοδευτικό πιάτο, βάλε στο φούρνο μικροκυμάτων ποσότητα 450 γραμμ. περίπου για 60 δευτερόλεπτα, πρόσθεσε 1/4 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο σκόρδο, μια δόση ελαιόλαδο και μία πρέζα αλάτι και τριμμένο πιπέρι.
Γαρνίρισε με μερικά ψημένα κουκουνάρια και αμέσως έχεις στο πιάτο σου ποσότητα βιταμίνης Α που θα καλύψει τις ανάγκες σου για δύο μέρες.
Μανιτάρια πορτομπέλο ή πλευρώτους
Αποτελούν άριστη πηγή πρωτεϊνών, διατηρούνται αρκετές ημέρες στο ψυγείο (μπορείς επίσης να τα αγοράσεις σε κονσέρβα) και μέσα σε λίγα λεπτά μπορείς να ετοιμάσεις λαχταριστές γκουρμέ συνταγές, όπως τα κροστίνι μανιταριών, που σου παραθέτουμε:
Κόψε μια μικρή γαλλική μπαγκέτα διαγώνια σε φέτες, πάχους περίπου 1 εκ., και ψήσ’ τες στο γκριλ και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.
Ζέστανε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρισε περίπου 200 γραμμ. μανιτάρια κομμένα σε φέτες με μία σκελίδα σκόρδο και μερικά φύλλα φρέσκο θυμάρι για 5-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίξε μέσα 1 κουταλιά της σούπας ξίδι μπαλσάμικο, καρύκευσε με αλάτι και πιπέρι και μαγείρεψέ τα για ακόμη 1 λεπτό. Άλειψε τα κροστίνι (ιταλικές φέτες για τοστ) με λίγο μαλακό, κατσικίσιο τυρί ή μπρι και βάλε από πάνω μία κουταλιά της σούπας μανιτάρια.
Μπορείς επίσης να τοποθετήσεις τα μανιτάρια κομμένα σε χοντρά κομμάτια σε ένα ρηχό ταψί, να πασπαλίσεις με αλάτι, πιπέρι, ψιλοκομμένο σκόρδο, θυμάρι και ρίγανη και λίγο λάδι και να τα ψήσεις στο φούρνο για 20 λεπτά περίπου.
Το αποτέλεσμα θα θυμίζει ψημένο κρέας. Είναι τέλεια με ψητές ή τηγανητές πατάτες ή ρύζι.
Κατεψυγμένο κοτόπουλο
Το φιλέτο από στήθος κοτόπουλου είναι βασικό συστατικό για ένα γρήγορο βραδινό. Μπορείς να το έχεις στην κατάψυξη – απλώς θυμήσου να τα βγάλεις το πρωί πριν φύγεις.
Μπορείς να φτιάξεις νόστιμες και γρήγορες συνταγές όπως το κοτόπουλο Προβηγκίας: βάλε τα κομμάτια στήθους σε ένα ταψί και συμπλήρωσε τα κενά με 1 ή 2 πανεράκια μικρά ντοματάκια.
Ρίξε από πάνω 4-5 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 2 κουταλιές της σούπας ξίδι μπαλσάμικο και πασπάλισε με αποξηραμένα μυρωδικά (βασιλικό, θυμάρι, ρίγανη ή μείγμα μυρωδικών από την περιοχή της Προβηγκίας, το οποίο θα βρεις έτοιμο, σε βαζάκια).
Ρίξε αλάτι και πιπέρι και βάλ’ τα στο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου για 30 περίπου λεπτά, μέχρι το κοτόπουλο να έχει ψηθεί παντού ομοιόμορφα. Οι ντομάτες θα μαραθούν ελαφρώς και θα
Φέτες σολομού
Οικονομικός, πλούσιος σε Ω-3 λιπαρά οξέα, φροντίζει το ανοσοποιητικό σου, τον εγκέφαλο και την επιδερμίδα σου.
Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να τον αγοράσεις από το σούπερ μάρκετ πριν πας στο σπίτι.
Σε λίγα λεπτά μπορείς να φτιάξεις την παρακάτω υπέροχη συνταγή. Κάνε μια γρήγορη κρούστα με φρέσκια ψίχα λευκού ψωμιού, ψιλοκομμένο ξύσμα λεμονιού, λίγη μουστάρδα Ντιζόν, ψιλοκομμένο σκόρδο και αρκετή ποσότητα φρεσκοκομμένου μαϊντανού και φρέσκο κρεμμυδάκι.
Πασπάλισε με αλατοπίπερο και λίγο ελαιόλαδο.
Τοποθέτησε το μείγμα πάνω στις φέτες του ψαριού και βάλ’ τες στο φούρνο μέχρι να ψηθούν και η κρούστα να ροδίσει και να γίνει τραγανή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου